Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Ja, als je puur naar het nieuws kijkt, is het een nogal technisch verhaal: verschillende diensten van Google, zoals ‘earth’, ‘analytics’ en and ‘chrome’, zijn onbereikbaar in Turkije door een technisch spelletje tussen Google en de Turkse telecomautoriteiten. Ik zal het even kort uitleggen. YouTube, in handen van Google, is verboden in Turkije (en sommige andere landen) en Google veranderde wat instellingen om te proberen die verboden te omzeilen. Daarop reageerden de Turkse autoriteiten door de manier waarop de toegang tot YouTube onmogelijk wordt gemaakt, te veranderen. Met als bijkomend effect dat ook de toegang tot verschillende Google-diensten werd geblokkeerd. Jammer, maar helaas.

Maar natuurlijk is het helemaal geen technische kwestie. Het is censuur. Hoewel YouTube geblokkeerd is, kon je makkelijk om de blokkade heen door een zogeheten ‘open DNS-verbinding’ te gebruiken, en daardoor was YouTube nog altijd de op vier na best bezochte site in Turkije. Dat vond de overheid natuurlijk maar niks: zo’n blokkade moet wel nageleefd worden natuurlijk. En dus lieten ze hun knapste koppen bedenken hoe het beter kon.

Die hele blokkade, die nu al ruim twee jaar duurt, is natuurlijk idioot. De reden ervoor is dat er video’s opstaan die Atatürk zouden beledigen. Zoek op ‘Atatürk’ en woorden als ‘gay’ of ‘fag’ en je vindt ze: te kinderachtig en amateuristisch voor woorden. Maar ja, Atatürk beledigen is bij wet verboden, en aan die wet wordt strikt de hand gehouden.

Maar door de wet zo uit te voeren, worden wel fundamentele mensenrechten geschonden. Zo lang dit doorgaat, is regeringspartij AKP niet overtuigend als ze zegt voor democratisering te zijn. Burgers kunnen pas meedoen in een democratie als ze zich ook kunnen informeren, zónder belemmeringen, dus ook zónder internetblokkade’s.

Moet de wet die het beledigen van Atatürk verbiedt daarvoor op de helling? Nee, helemaal niet, en dat zou ook wel erg ingewikkeld zijn: de AKP wordt subiet verboden als ze zoiets zouden voorstellen. De wet minder streng toepassen? Dat kan, maar het zit ‘m ook in de procedures: zelfs als één burger een officiële klacht indient tegen een site, kan dat tot een blokkade leiden, zonder dat een rechter zich werkelijk over de zaak buigt. Al met al zijn al meer dan duizend sites onbereikbaar in Turkije. Je kunt natuurlijk ook alleen de toegang tot de filmpjes met verboden inhoud blokkeren, maar de technische dienst van de overheid houdt vol dat dat niet kan. Of besluiten dat iemand ‘homo’ noemen geen belediging is, dat zou ook helpen. Of sterk genoeg zijn om sommige ‘beledigen’ van je af te laten glijden.

Zie, manieren zat om informatie gewoon lekker vrij te laten stromen. Er is alleen een beetje échte toewijding aan de democratie nodig. En die is er niet.

1 Comment »

One Response to “Jammer, maar helaas”

Comments

  1. willemijn jun 18 2010 / 3pm

    Oefff wat ontzettend vervelend is dit.

    Want al de kunstenaarsalbums van het Babayan CultuurHuis staan op Picasa.web…
    Goed dat je deze info geeft, via de searchengines kom je eigenlijk nog nergens achter. En de webpagina vertoont ook geen info over Turkse ‘court ban”s. Je kunt ze gewoon niet bereiken.
    Google Earth gebanned is erg jammer net als Map’s. Maar Picasa was een onderdeel van mijn art residency… Tandje erger is dat ik de kunstprojectfoto’s niet meer kan uploaden.

    Kan er nog wel naar kijken (net as naar YouTube) via Ktunnel of Vtunnel. Dus voor de ‘consumenten’ van de verboden vruchten is er nog steeds niets aan de hand.
    Hou ons op de hoogte Frédericke, je zit bovenop het nieuws: compliment!!

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel