Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Ik geef het toe: sinds de aanval op het hulpconvooi naar Gaza vraag ik me af wat er erover moet schrijven. Ik heb altijd even wat tijd nodig om gebeurtenissen te laten bezinken, maar dit keer kom ik er niet uit: ik weet nog steeds niet wat ik er nu allemaal van denk en hoe ik er een mening of analyse over zou moeten schrijven.

Niet alleen omdat de situatie zo complex is en er zoveel vragen zijn, maar ook omdat al zoveel mensen erover hebben geschreven en ik me afvraag wat ik daar in hemelsnaam nog aan zou moeten toevoegen. Woelend in mijn bedje (nee hoor ;-)) volgde ik talloze gedachtenlijntjes, maar ze leidden allemaal nergens toe. En toen las ik ineens een stuk van een Amerikaanse collega van me hier in Istanbul, Claire Berlinski. Ze heeft alle onduidelijkheden zo duidelijk opgeschreven, dat het mij het beste lijkt dat ik jullie gewoon doorverwijs naar haar stuk. Klik hier en lees!

4 Comments »

4 Responses to “Israel en Turkije”

Comments

 1. marjolein jun 05 2010 / 11am

  ” While it’s clear that some indeterminate proportion of the passengers were Islamist thugs, it’s also clear that many of the passengers were naive civilians.”

  ah, ok, dus die 600 mensen op de boot waren ofwel islamitisch tuig, ofwel naieve burgers.

  “We don’t yet know whether there was an active plot, among the thugs, to provoke this confrontation, or whether they decided to attack the Israeli commandos in an access of spontaneous enthusiasm.”

  Bewust doel van het tuig? Oh ja, dat waren de islamieten aan boord die geen naieve burgers waren. Want we weten niets van de boot, maar wel dat er Islamitische extremisten op zaten. En die besloten spontaan om de Israeli commando’s (die ‘s nachts in de internationale wateren uit helicopters op de boot kwamen) aan te vallen. Want ondanks “We don’t know what really happened before the violence broke out or why the accounts conflict. It’s possible, of course, that they conflict because one or both sides are wicked propagandists, but eyewitness testimony is notoriously confused in the aftermath of traumatic events.” is het een hele objectieve opsomming om te zeggen dat het tuig op de boot de commando’s aanviel, maar niet om te zeggen dat de commando’s de boot aanvielen.

  “The Israelis, too, might well have been thinking that the boat had been properly inspected, and that there was no serious possibility of violence. ”

  Ook weer zo’n objectieve formulering die impliceert dat de boten niet goed geinspecteerd waren. Behalve dat zelfs de IDF toegeeft dat er geen vuurwapens oid aan boord waren en dat de mensen aan boord die geweld gebruikten daarvoor dingen gebruikten die normaal op ieder schip aanwezig zijn.

  Ik ben niet erg onder de indruk van het verhaal waar je naartoe verwijst eerlijk gezegd.

 2. Nick jun 06 2010 / 5pm

  Je maakt mij niet wijs dat deze hulporganisatie met islamistische achtergrond vooraf geen contact heeft gehad met Mr. Erdogan en zijn afd. Public Relations. Dit incident had voorkomen kunnen worden indien Turkije en Israel “stille diplomatie” hadden uitgeoefend. Het had er dan voor de buitenwereld uit kunnen zien alsof de hulporganisatie alles zelf georganiseerd had. E.e.a. was dan gebeurd met wederzijds medeweten.

  Voor Mr. Erdogan is echter veel eigenbelang in het spel, want door dit incident kan hij zich laten gelden als grote Turkse leider, bijna vergelijkbaar met Atatürk.

  Ook kan hij op deze manier de aandacht afleiden van de problemen die hij zelf binnenshuis heeft veroorzaakt en die niet op te lossen zijn. (Democratie- en Koerdenprobleem, Armenie). Zijn civiele dictatorschap gaat ook steeds meer mensen op de zenuwen werken.

  Sinds zijn “One Minute” uitbarsting in Davos scoort hij ook goed in de Arabische wereld, want hij werpt zich op als “Spreekbuis van de vernederde en geminachte Moslims”.

 3. Cenk aug 14 2010 / 6am

  Ik vind het zeer verdacht dat de Westerse media zo stil is over de eindbestemming van de schepen.

  De schepen gingen niet naar Gaza, maar naar Egypte. En vanuit Egypte zouden de hulpgoederen naar Gaza gaan. En de keuze was aan Egypte zelf om de goederen over de Egypte-Gaza grens te transporteren.

  Waarom zou de Turkse regering geen toestemming geven aan schepen die vanuit Turkije via Cyprus varen naar Egypte? Geheel binnen internationale wateren.

Blog posts on this article

 1. Tweets die vermelden Israel en Turkije at Journalist in Turkije -- Topsy.com jun 05 2010 / 11am

  [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Frederike Geerdink, Peter Langela. Peter Langela heeft gezegd: RT @fgeerdink: dutch version of blog post about israel and turkey http://bit.ly/cZBjor [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel