Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Er staat een literfles raki in mijn kast. Al een jaartje of drie, en ik heb nooit zelfs maar overwogen de fles aan te breken. En nu, nu heb ik besloten ‘m gewoon zo te laten staan en rijk te worden.

Ik ben gek op raki, de nationale anijsdrank. Maar raki is niet als wijn en whisky, drankjes die je gewoon ‘s avonds thuis drinkt alleen of met vrienden. Raki, beste lezers, heeft een tafel nodig. Dat betekent dat je het drinkt aan een tafel volgestouwd met mezeler (kleine voorgerechten) en vis. Dus als ik raki drink, is dat in een restaurant, met fijne mensen erbij en een lekker Istanbuls sfeertje eromheen. Die fles thuis blijft dicht.

Jammer? Helemaal niet! De overheid heeft net de belasting op alcohol weer omhoog gegooid, en dat is niet de eerste keer sinds de AKP aan de macht is. Ze hebben het zogezegd niet zo op alcohol en maken het steeds duurder, net als sigaretten – alsof die twee even schadelijk zijn. Een literfles raki kost nu ongeveer 50 lira (25 euro). Ik weet niet meer voor hoeveel ik die fles een paar jaar geleden kocht, maar dat het toen een stuk goedkoper was, staat vast.

Er zijn verkiezingen dit jaar in Turkije, en er is een goeie kans dat de AKP weer wint en opnieuw niet eens een coalitie nodig heeft om te regeren. Wat betekent dat de alcoholprijs de komende jaren wel zal stijgen. Die fles in mijn kast is een uitstekende investering.

3 Comments »

3 Responses to “Investering”

Comments

 1. coby jan 28 2011 / 1am

  zodra ik in Turkije ben maar snel een voorraad inslaan dan. Bedankt voor de tip. (huis in Turkije en dol op raki)

 2. Anna Broos jan 28 2011 / 12pm

  Tja…. Frederike, ik ben het deze keer met de AKP eens. Als je belastingen moet verhogen vanwegen de tekorten m.b.t. de begroting dan liever belasting op alcohol en sigaretten en snoep dan op benzine, voedsel en andere zaken die je nodig hebt. Ik zou willen dat het hier in Nederland zo zou gaan.
  Zonder alcohol is het ook gezellig, meestal gezelliger.
  Anna

 3. Jean Paul Peters jan 28 2011 / 3pm

  Beste Anna,

  Tekorten kunnen helemaal anders opgelost worden beste Anna. Een glaasje Raki is voor een aantal onder de Turken een glaasje troost voor hun uitzichtloze situatie. Een man die de mensen zand in de ogen strooit en zichzelf voortdurend enorm verrijkt met gemeensschapsgeld is niet goed bezig.
  Als kandidaat burgemeester van Istanbul beloofde hij, als hij verkozen werd, de “zinloze, verkwistende” werken aan de muren van Constantinopel (5de E) stil te laten leggen want… geld uitgeven aan oude spullen die niets met hun eigen cultuur te maken hebben, terwijl er duizenden tekort hebben!!!! Hij is verkozen op basis van dit soort leugens (het geld voor de restauratie van de muren komt integraal van UNESCO en zorgt net wel voor tewerkstelling).
  Eenmaal burgemeester van Istanbul heeft ie 1 miljoen dollar verduisterd van de DSI (watervoorzieningen in deze miljoenenstad) en daarvan beschuldigd vertelde hij doodeenvoudig dat die 1 miljoen dollar in zijn handen gevallen waren tijdens het verlovingsfeest van zijn zoon, toen smeten de vrienden en kennisen met dollars en die heeft ie dan maar opgeraapt en op een bankrekening gezet!
  KNACK (zeer populair en kritisch weekblad in Belgie) heeft ooit de Top 20 gepubliceerd van de 20 rijkste regeringsleiders ter wereld! Even terzijde gelaten dat de nederlandse koninklijke familie nog hoger scoorde stond dhr Tayip Erdogan op de 8ste plaats!!! (WERELDRANGLIJST aub).
  EN, in tegenstelling tot wat u dacht heeft hij de brandstofprijzen opgetrokken tot de hoogste ter wereld (1 liter loodvrij kost iets meer dan 2 euro, een liter diesel iets meer dan 1,6 euro). Een aantal voedselproducten zijn inderdaad goedkoper dan in Belgie of Nederland, maar met een koopkracht die 5 tot 6 x lager ligt dan bij ons zijn die producten zeer duur voor deze mensen….
  De prijsverhogingen zijn er gekomen onder druk van het IMF, net als de druk die zij uitoefenen om alles te privatiseren…. men heeft gekozen voor 1. alcohol omdat dit in een moslimland moeilijk op protest kan stuiten en 2. op brandstof omdat de armere mensen toch geen auto hebben, dus het raakt hen niet (denken ze)…. tot ze zich met het openbaar vervoer (ook voor 99% in privehanden) moeten verplaatsen!
  Neen, neen…. deze prijsverhogingen zijn heel wat minder onschuldig dan ze lijken!

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel