Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

‘Waarom kom je’, zegt marketing manager Aylin, ‘niet hier naartoe op 8 mei? Het zou wel eens de laatste Formul 1-race op Istanbul Park kunnen zijn’. Maar de baas van het circuit, Bülent, heeft er alle vertrouwen in dat het contract met Formule 1 wordt verlengd nadat het contract tot em met 2011 afloopt. En dat er ook in 2012 en de jaren daarna Formule 1 te zien is op ‘zijn’ circuit. Bülent: ‘Istanbul Park heeft met meeste potentieel in deze regio.’

Istanbul Park is het race circuit van Istanbul dat in 2005 werd geopend. Ik was er met een Indonesische TV-ploeg die twee weken in Turkije is, en ik regel voor hen alle afspraken voor items die ze willen filmen in Istanbul. De Aya Sofya bijvoorbeeld, en het Topkapi Paleis, en er is een mini-documentaire gemaakt over voetbalclub Galatasaray. En ze wilden dus naar Istanbul Park.

Helaas waren er geen racewagens beschikbaar. Maar wij vonden het niet erg om in volle vaart in gewone auto’s over het circuit rondgeraced te worden. Een paar rondjes lang vlogen we de bochten door: een keer met een camera stevig vastgeplakt op het dashboard, een keer met twee auto’s naast elkaar met een uit het raam hangende cameraman die de auto met de presentatrice erin filmde, een keer met de camerman langs de zijlijn om de voorbij scheurende auto vast te leggen. En er werd een interview opgenomen met baas Bülent, op de baan in de zon.

Wat Turkije nodig heeft, zegt Bülent, is een succesvolle Turkse coureur. Zo’n held zou de sport in Turkije een ware boost geven. Het circuit en de grote internationale races zorgen voor een sfeer waarin een Turkse held tot bloei kan komen, maar daar gaat wel tijd overheen, veel tijd. En andersom werkt het ook natuurljk: hoe populairder de sport in Turkije en omliggende landen wordt, hoe groter de kans dat Formula 1 races in Istanbul geoprganiseerd blijven worden. Het proces is nu, na zes jaar Formule 1, goed op gang gekomen, zegt Bülent, en hij rekent erop dat het niet om zeep geholpen wordt.

Het besluit wordt na 8 mei genomen, maar wanneer precies is nog niet duidelijk. Ook de uitkomst staat nog allerminst vast, ook al klinkt Bülent optimistisch. De Turkse politiek staat aan zijn kant: zowel regeringspartij AKP als oppositiepartij CHP steunen de Formule 1-races in Istanbul Park. Nogal wiedes: het is een geweldige promotie voor Turkije, zo’n race die in ongeveer honderdvijftig landen wordt uitgezonden en waar zoveel mensen naartoe komen – het circuit kan 140.000 toeschouwers herbergen.

Maar het management van Formule 1? Staan zij ook achter Istanbul Park? Kiezen zij voor Istanbul, of toch voor een Russisch circuit, of voor nog een ander? Zien zij het potentieel van Istanbul Park? Ik ga het risico in ieder geval niet nemen. Ik heb al vaak gehoord dat het nogal een belevenis is om naar Formule 1 te gaan, ook al heb je, zoals ik, niets met autosport, dus: ik ga op 8 mei!

1 Comment »

One Response to “Het potentieel van Istanbul Park”

Comments

  1. Rania feb 11 2011 / 2am

    leuk artikel! Ga er zeker naar toe en have fun zou ik zeggen! :))

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel