Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Soms word ik er, ik zeg het maar gewoon, echt even helemaal niet goed van. Van dit land, bedoel ik, en van het nieuws. Zoals deze week van de ophef die ontstond over ‘Ayrılık’, een nieuwe serie op de TRT (de Turkse staats-TV) die behoorlijk anti-Israel is. Het wordt één van de ontelbare series die hier worden uitgezonden, en in deze schieten Israelische soldaten Palestijnse meisjes recht in het hart. Het anti-Israelische sentiment is hier flink groeiende. Dat begon vorig jaar met de Israelische inval in Gaza, waartegen premier Erdogan fel protesteerde. En deze week werd het behalve met de nieuwe serie ook nog eens aangewakkerd door Turkije’s weigering aan een NAVO-oefening mee te doen omdat Israel ook zou deelnemen.

Ik raakte zwaar geïrriteerd van de hele kwestie rond de TV-serie. Ten eerste omdat een Turkse minister zei dat er geen censuur is in Turkije en dat hij dus niets kon uitrichten tegen de serie. Niet dat ik vind dat er van staatswege ingegrepen zou moeten worden, maar zeggen dat er in Turkije geen censuur bestaat, is natuurlijk volstrekt en totaal idioot. Er is zelfs een overheidsinstituut voor, RTUK, dat TV-stations tijdelijk of voorgoed kan sluiten als ze iets uitzenden dat bijvoorbeeld godslasterlijk is of beledigend voor Atatürk, of als er te erotische scenes worden uitgezonden – om maar een paar redenen te noemen. Om maar te zwijgen over de vele journalisten die terecht staan om wat ze schreven en de kranten en tijdschriften die niet meer mogen verschijnen omdat ze te kritisch zijn over kwesties die te gevoelig liggen in Turkije (het leger, de Koerdische kwestie).

Het enige dat in dit land niet wordt gecensureerd, is geweld. Er worden dagelijks zeer gewelddadige series uitgezonden, ook op tijden dat kinderen nog niet naar bed zijn, zeg om drie uur ’s middags, of gezellig ’s ochtends bij de koffie. RTUK heeft onlangs besloten dat alle sigaretten op tv onzichtbaar gemaakt moeten worden door het beeld ter plekke te vervagen, en ze protesteert tegen alle erotiek die verder gaat dan een zoen, maar ondertussen spat het bloed van het scherm, vliegen de pistoolschoten je om de oren en zijn de kopstoten, vuistslagen en grove mishandelingen echt ontelbaar. En Turken vréten het. Ik ken zelfs een drie-jarige die nauwelijks zonder hulp tot tien kan tellen maar die wel een hele trits karakters uit Kurtlar Vadisi, één van de gewelddadigste series, bij naam kan noemen. Zijn ouders zijn daar wild enthousiast over, het joch krijgt er ruim applaus voor. Niet om aan te zien.

Ik weet zeker dat straks miljoenen Turkse families fijn samen voor Ayrılık zitten. Vreselijk, en het is één van de dingen in Turkije waar ik erg slecht tegen kan. Zelfs nu ik dit schrijf, voel ik de woede in me opkomen. Wakker worden mensen, geweld sucks!

6 Comments »

6 Responses to “Geen censuur”

Comments

  1. Anne okt 21 2009 / 6pm

    En probeer dan maar eens deze mening, die ik van harte met je deel, aan een Turk over te brengen. Heb deze discussie van de week gevoerd, zucht….

  2. Nicolette okt 24 2009 / 6am

    Dank zij die tv is er enorm veel geweld op de basisschool waar mijn kinderen op zitten, de jongste van 6 is al regelmatig in elkaar geslagen door oudere kinderen. De onderwijskrachten doen het af met “tja dit is turkije”, dus het wordt gewoon geaccepteert!!!!!!

    Zo’n raar volk!!!!! Aan de ene kant als de dood dat het kind ziek wordt, trekken ze veels te veel kleren aan en dan word ma kwaad als het gaat zweten, gewoon bij ma op schoot voor in de auto, maar aan de andere kant als ze naar de eerste klas gaan dan zijn ze “buyumus artik”………………..zucht, kan er een boek over schrijven.

  3. atilla okt 24 2009 / 11am

    ik kijk jaren geen TR’se televisie meer behalve voetbal (tja! dat blijft leuk :) En dit stuk verklaart precies waarom en de betere zenders zitten niet in Ziggo’ zenderpakket, want die worden niet veel bekeken waarschijnlijk..
    maar Beste Anne! geloof mij: niet iedere Turk is een geweld-serie fan. Evenmin ‘Kemal Sunal-fan’. Het is erg kort voor de bocht als je zou generaliseren…
    En ja! de opmerking ‘raar volk’ gebruik ik ook vaak over Nederlanders (Engelsen, Grieken, Belgen, enz..) Welke volk is wel perfect??

  4. Aykut okt 26 2009 / 1pm

    Zo zie je maar dat Nederlanders nog steeds denken neerbuigend te kunnen zijn tegenover andere nationaliteiten (in dit geval zijn het dus weer de Turken)
    “Raar volk !!!” Zullen we “onze bek maar opentrekken” (op z’n Hollands gezegd) en beginnen over de dingen die hier in Nederland verkeerd gaan??? Laat me niet lachen !!!

  5. charles okt 27 2009 / 6pm

    zie geen verschil met de U.S

  6. Sarah nov 10 2009 / 3am

    Dat Turkije een land is die de mensenrechten in het verleden heeft geschonden (ik kan me niet voorstellen dat er 1 land is in dit wereld die geen zwarte pagina in de geschiedenis heeft), neemt niet weg dat men andere landen mag bekritiseren. Zo is Nederland in 2009 nog steeds de koploper van schending van mensenrechten. De krantenkoppen die nog steeds over het eindeloze integratievraagstuk gaan, bewijst dit op zichzelf al. Dus wel triest dat een Nederlander uit dit oogpunt kritiek kan uiten tegen Turkije en niet eerst de moeite doet om het beleid van het eigen land onder het loep te nemen.

    Koerden hebben in Turkije meer rechten dan allochtonen hier in Nederland. Marokkanen en Turken kunnen ondanks alle moeite geen topbaan krijgen in Nederland, hetzij in de private sector hetzij in de public sector. Op de een of andere manier wordt het tegengehouden. Behalve de bekende voorbeelden als Aboutaleb en Albayrak. Maar als we een terugblik werpen naar Turkije zien we dat een groot deel van de politici van Koerdisch afkomst is, meer dan de helft van de zangers, artiesten enz van Koerdisch afkomst is. Ook een groot deel van de zakenwereld is Koerdisch… Kortom, als Turkije Koerden uberhaupt aan het discrimineren, buitensluiten was, hadden deze mensen het echt nooit zo ver geschopt. Ze worden door de Turken net zo veel gefand als de Koerden.

    De serie vind ik persoonlijk ook niet gecensureerd omdat dit niets anders is dan de waarheid zelf. De serie heb ik zelf ook gekeken en het is niets anders dan de beelden die de afgelopen maanden zowel nationaal als internationaal de nieuws hebben gehaald…
    Israel denkt helaas dat ie de alleenheerser is en dat ie van alles kan maken zonder dat iemand daar iets van kan zeggen. Ik ben trots op dat premier van Turkije als enige in dit wereld duidelijk heeft kunnen protesteren tegen de Israelische invasie in Gaza (of met andere woorden de moderne genocide). De West-Europese landen en de VS die menen een voorbeeld te zijn voor de rest van de wereld, hebben naar mijn gevoel zich ook schuldig gemaakt aan de live genocide van Israel daar ze niet openlijk en duidelijk hebben geprotesteerd en hun tanden niet hebben kunnen laten zien, terwijl ze in alle andere gevallen dit in het verleden duidelijk hebben gedaan.

    Ik vind het maar vreemd dat een Nederlander, waarvan het land haar welvaart heeft opgebouwd met het geld van de zwarten en die de koploper is geweest van piraterij, een land als Turkije die meer trouw is aan de mensenrechten dan Nederland, van alle kanten denkt te kunnen bekriteseren. Gaat u eerst eens serieus uw eigen geschiedenis onderzoeken alvorens u in andermans geschiedenis en binnenlandse politiek duikt.

    En trouwens… als u de Turken uberhaupt een raar volk vind, waarom weidt u als Nederlander dan zoveel aandacht aan de Turken en Turkije dat u zelfs een speciaal website hiervoor heeft gemaakt. Wat is uw doel met dit website? Wat denkt u hiermee te bereiken??

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel