Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

De Republiek is jarig vandaag. Ze werd 85 jaar geleden geboren uit de puinhopen van het Ottomaanse Rijk. Het doel van Atatürk: Turkije omvormen tot een moderne, op het westen gerichte natiestaat. En dat heeft ‘ie gedaan.
Al dagenlang hangen er spandoeken boven straten en aan bruggen waarop het volk alvast een fijne ‘cumhuriyet bayrami’ (dag van de republiek) wordt gewenst, en het aantal portretten van Atatürk stijgt spectaculair, vooral op grote vlaggen. Dat doet mij natuurlijk nogal mijmeren over de richting die de republiek dezer dagen heeft. Of eigenlijk: het gebrek aan richting. Op weg naar Europa, zoals Atatürk richting westen wilde? Niet bepaald. En als je sommige Turken moet geloven, zijn de onderhandelingen over toetreding tot de EU een vernedering voor het land en de erfenis van Atatürk. Zij zouden liever zien dat Turkije zo gewild was door de EU, dat de EU Turkije hartelijk zou uitnodigen om toe te treden. De EU treedt toe tot Turkije in plaats van andersom, zoiets. Ondenkbaar natuurlijk. Misschien zouden veel Turken zich minder vernederd voelen als Turkije gewoon om zichzelf moderniseert, en niet om een plaatsje in de EU te verwerven. Het zou ze sterker gericht maken op de toekomst, in plaats van zo te leunen op het verleden en op de grote leider van weleer. Waarom niet wat meer vertrouwen in de republiek, die echt niet in gevaar komt bij meer democratie, als in: meer religieuze vrijheid, meer vrijheid van meningsuiting, meer persvrijheid, meer vrijheid voor minderheden. Dat maakt de republiek niet zwakker, maar sterker. Hoe historisch zou het wel niet zijn, als Turkije zonder door Europa achter de broek te zijn gezeten, ineens aan alle voorwaarden tot toetreding zou voldoen en Turkije dán zou zeggen: Weet je, laat maar zitten dat lidmaatschap, we zijn sterk genoeg op onszelf.

Oké, einde mijmering. Terug naar de werkelijkheid. En vanavond is dat: kijken naar het Altijd Indrukwekkende 29-ste Oktober Vuurwerk boven de Bosporus. Geen gemijmer, maar gewoon lekker onder de indruk zijn van zoveel spektakel.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel