Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Morgen is de tweede dag van het Ergenekon-proces, de zaak tegen tientallen mensen die de staat en de regering met geweld probeerden te ondermijnen (en waarover ik al eerder schreef). Afgelopen maandag was de eerste dag, en het was totale chaos in de rechtszaal. Er was bij lange na niet genoeg ruimte voor de beklaagden, familieleden, advocaten en journalisten, en er was zoveel lawaai dat niemand zich verstaanbaar kon maken. Ik ben benieuwd welke maatregelen er genomen zijn om nog een keer zo’n chaos te voorkomen.
Leden van Ergenekon worden ervan verdacht chaos in het land te willen stichten en het publiek zo klaar te maken voor militair ingrijpen, waarbij de AKP-regering afgezet zou worden. Er wordt zelfs gesuggereerd dat er banden waren tussen Ergenekon en de PKK. Bewijs daarvoor is nog niet geleverd, maar terwijl Ergenekon voorlopig is uitgeschakeld, is de PKK druk doende chaos te creëren. Recentelijk nog een aanval op een legerpost waarbij zeventien soldaten omkwamen, en nu leiden geruchten dat PKK-leider Öcalan slecht wordt behandeld in de gevangenis, tot rellen. In grote Koerdische steden als Diyarbakir en Van is het mis, en ook in Istanbul – de stad met de grootste Koerdische bevolking – is het hier en daar onrustig. Inmiddels is één demonstrant omgekomen door een politiekogel. Het zal niet makkelijk worden mensen weer kalm te krijgen. Het gerucht over Öcalan maakt mensen niet alleen boos, het is ook de vonk geweest die ervoor zorgt dat mensen hun frustraties uiten over het feit dat er niets terecht is gekomen van alle mooie belofte’s die de AKP hen deed over economische en culturele vooruitgang. En nu zit er ook nog een uitspraak aan te komen in de zaak tegen de pro-Koerdische partij DTP: flinke kans dat die binnenkort verboden wordt.
De chaos in de rechtszaal bezweren lijkt me nog zo ingewikkeld niet. De chaos in het land daarentegen… Eens kijken wanneer dáár nu eens serieus aan gewerkt gaat worden.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel