Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Nog een week of twee te gaan, dan wordt het referendum over de grondwetswijzigingen van de AKP gehouden. En hoewel het geen verkiezingen zijn, wordt er intensief campagne gevoerd. Ook het debat op straat is fel: soms komt het zelfs tot fysieke ruzie tussen voor- en tegenstanders van het pakket wijzigingen. Als ik me eens in het debat meng, word ik eerlijk gezegd vaak een beetje niet goed van mezelf. Want ik hoor mezelf de AKP verdedigen.

Ben ik een AKP-aanhanger soms? Nee, dat ben ik niet. Als ik zou mogen stemmen in Turkije, zou de AKP mijn stem niet krijgen. De partij is conservatief en religieus, en kan dus nooit mijn partij zijn. Ik ben zelfs blij dat ik hier niet mag stemmen: ik zou werkelijk niet weten welk hokje ik rood zou moeten kleuren. Hoe dan ook, ik ben geen AKP-fan, dus waarom neem ik het dan voor ze op? In het kort: omdat de beschuldigingen tegen de partij soms zo totaal idioot zijn, dat ik me wel uit móet spreken.

Het doet me denken aan een situatie in mijn privéleven. Een paar jaar geleden heeft iemand me iets aangedaan. Sommige mensen om me heen die daarvan hoorden, spraken vervolgens veel negatiever over die persoon dan hij had verdiend. Voor ik het wist hoorde ik mezelf hem verdedigen. En dat voelde slecht: er was me iets aangedaan, dus ik wilde niet in de positie gebracht worden de schuldige te verdedigen. Ik herinner me nog goed dat ik op een gegeven moment tegen een vriendin riep: ‘Alsjeblieft, hou op, dwing me niet hem te verdedigen want dat wil ik écht niet!’

Best kans dat ik dat binnenkort weer eens uitroep. Alsjeblieft, dwing me niet de AKP te verdedigen, want dat wil ik écht niet! Maar voor mijn gevoel móet ik protesteren als er bijvoorbeeld wordt gezegd dat de AKP er alleen maar op uit is het sultanaat weer te vestigen en dat de grondwetswijzigingen daartoe de eerste stap zijn. Ik móet protesteren tegen de stelling dat alle moslims hetzelfde zijn en dat hun religie hen nou eenmaal voorschrijft de sharia in te voeren. Ik moet protesteren als wordt geroepen dat Erdogan zo sluw is dat hij zelfs de EU om de tuin heeft geleid en wijs heeft gemaakt dat de grondwetswijzigingen een goede stap in de richting van de EU zijn. Het is allemaal zó ver gezocht, en vooral: gebaseerd op angst, wilde speculaties en vooroordelen.

Zou het niet mooi zijn om een debat over het pakket wijzigingen te voeren op basis van feiten en logische argumenten? Ik zou gráág kennis, feiten en meningen uitwisselen over dit onderwerp, maar het NEE-kamp heeft wat dat betreft niets te bieden. Zelfs de grootste oppositiepartij, de CHP, heeft geen logische argumenten. Zij voeren bijvoorbeeld aan dat het pakket niet tot stand is gekomen op basis van een brede maatschappelijke discussie, en inbreng van anderen. Ten eerste is het idioot dat de CHP daarmee komt, want zij weigeren al maanden om over wat voor onderwerp dan ook met de AKP te praten, en ook op uitnodigingen om te praten over de grondwet zijn ze nooit ingegaan. Ten tweede is dat natuurlijk geen kritiek op de wijzigingen als zodanig.

Dus als iemand van het NEE-kamp een logische uitwisseling van gedachten wil: komt u maar. Ik ben bereid te leren, te luisteren en overtuigd te worden. Maar alsjeblieft, dwing me níet de AKP te verdedigen!

7 Comments »

7 Responses to “De AKP verdedigen”

Comments

 1. Sitard aug 29 2010 / 1am

  Persoonlijk vind ik (het grootste deel van) de AKP niet conservatief en religieus. Het is eerder de meest progressieve en pro-Europese partij in Turkije. Alleen al als men kijkt hoe democratisch Turkije is geworden vergeleken met 10 jaar geleden. Wellicht dat ik daarom de AKP zo graag wil verdedigen.

 2. Jean Paul Peters sep 03 2010 / 8am

  Net als alle partijen hier in Turkije heeft u het enkel over het JA of het NEEN stemmen, maar inhoudelijk weet niemand echt waarover het gaat! U spreekt enkel over de vage beschuldigingen van de oppositie, maar enige duidelijkheid waarover het allemaal gaat…. dat vinden we nergens, ook niet bij de AKpartisi. EN… de grove fouten die dhr. Akdogan in het verleden gemaakt heeft mogen hem gerust blijven achtervolgen want zij zijn tekenend voor zijn ingesteldheid en dat is mensen misleiden!
  Toen hij indertijd kandidaat burgemeester was voor Istanbul heeft hij sjerp gewonnen door mensen te misleiden. Hoe kan je het anders uitleggen dat hij de mensen beloofde de grootse restauratiewerken aan de muren van Istanbul (lees Constantinopel) te laten stilleggen omdat dit een enorme verkwisting was van geld aan iets dat niets met de Turkse cultuur te maken had, terwijl er zoveel mensen onvoldoende brood hadden om te eten! UNESCO heeft om rechtzetting gevraagd (ALLE geld kwam van hen en zorgde tevens voor een intensieve tewerkstelling) maar eer het zover was, zwaaide dhr Erdogan reeds de plak over de grootste stad van Turkije. 1 Miljoen dollar scheefgeslagen van de Istanbulse Waterwerken werd van de hand gedaan als een leugen…. er was met zoveel geld gestrooid bij het verlovingsfeest van zijn zoon. Zijn familiekapitaal is intussen zo sterk aangegroeid (allicht in de leer geweest bij mevr Ciller in de jaren ’90) dat hij op de 8ste plaats komt in de top 20 van de rijkste politieke leiders ter wereld! Verwondert het u dan dat er zoveel mensen vragen stellen over een eventuele “verborgen agenda” die pas boven zal komen NADAT onwetenden JA gestemd hebben.
  EN… als afsluiting: ik zou het niet weten of ik JA of NEEN moet stemmen zolang ik niet weet wat de inhoud is van dat 26-punten programma. Zoals zo vaak ontbreekt elke duidelijkheid hieromtrent bij de bevolking. Het enige wat ze weten is dat hun partij hen aanraadt om ja of neen te stemmen!
  Hebben we dan niets geleerd van de geschiedenis die reeds 2.000 jaar geleden het DIVIDE ET IMPERA (verdeel en heers) propageerde!

 3. Veysel Yuce sep 03 2010 / 10am

  Beste Sitard,

  Je hebt gelijk maar alleen binnen de Turkse politieke context. Wanneer Frédéricke zegt dat AKP conservatief en religeuze denk ik dat zij AKP vergelijkt binnen een Europesche politieke context. Dus hoewel we AKP moeten feliciteren met hun daden moeten we niet minder kritische naar de inhoud van de daad kijken. Jammer genoeg zijn de mensen die dat kunnen doen niets beters aan het doen dan zeuren en idiote argumenten aan voeren tegen elke AKP daad.

 4. sude-naz sep 15 2010 / 6pm

  denken jullie nou werkelijk waar dat Erdogan pro-westers is?? nou denk het toch niet. Ik neem aan dat het voor jullie (turkije) niet mogelijk is om op youtube te een paar filmpjes te bekijken, waaruit blijkt dat Erdogan niet pro=westers is! zijn uiteindelijke intentie is niet meer dan het seculair stelsel te omverwerpen. Dit blijkt uit diverse uitspraken!!! misschien is het mogelijk om eens deze links te bekijken?

  http://www.youtube.com/watch?v=NMtYDn-BtxM
  http://www.youtube.com/watch?v=Lps9OkWyBac
  http://www.youtube.com/watch?v=VhfnHKgF-yw
  http://www.youtube.com/watch?v=VhfnHKgF-yw

  Maar hier heeft het Turkse volk geen boodschap aan, aangezien zij niet meer op youtube, google etc kunnen.. en binnenkort is facebook aan de beurt?!!!!!!

  Je kunt beter stellen dat ze Pro-islamitisch zijn en zij zullen dan ook de afgang van Turkije betekenen. Mijn o zo geliefde land heeft helaas ook massaal ontwetende mensen.
  het is een en al propaganda.

  Dus daarom al HAYIR HAYIR BIN KERE HAYIR….
  EEN ataturk hater kan nooit iets goeds beteken voor mijn land.

  hij maakt het door in het voeren van dez\e nieuwe grondwet tevens een weg voro zichzelf vrij om eventueel niet berecht te worden!!!!

 5. sude-naz sep 15 2010 / 6pm

  Sitard, uit je onnozele uitspraak blijkt dat je er geen kaas van hebt gegeten…

 6. Sitardd sep 22 2010 / 4pm

  @sude-naz
  Kom a.u.b. niet met uw videos die al meer dan 10 jaar oud zijn en al tig keer zijn bekeken door de Turkse bugers. Als we te werk gaan met uw denkwijze, dan is meneer Wilders dus een liefhebber van de Islam, want Wilders zei in 2001 bij het programma B&vD: “De islam daar is niets mis mee, het is een te respecteren godsdienst. Ik heb niets tegen de islam.” Tegenwoordig zegt meneer Wilders precies het omgekeerde. Met dit voorbeeld heb ik hopelijk duidelijk kunnen maken dat mensen een verkeerde indruk kunnen krijgen van hele oude citaten, vooral een citaat van 10 jaar geleden!

  Ten tweede, ik heb het niet over Erdogan, maar over de AKP.

  Ten derde, Turken kunnen gewoon op Youtube met een open proxy. Daarnaast is Youtube niet de enige video-sharing website op de wereld. Zo zijn er tientallen Turkse varianten op.

 7. sude-naz nov 15 2010 / 6pm

  Dag Sittard,
  Tien jaar oud?? ja sooo? wat krijgen we nu dan?? ERdogan in een nieuw jasje??? de discussie betreft hier niet Wilders. Je hebt het niet over Erdogan, maar hoort hij niet bij de AKP?? dus ik snap jou uber domme link niet.

  gr..

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel