Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Schokkend nieuws vanmorgen: een zwangere vrouw en haar dochtertje van zes zijn doodgeschoten in de zuidoostelijke provincie Batman. Veel Turkse media meldden meteen dat de PKK hun dood op het geweten had, het Koerdische persbureau Firat zei, op basis van getuigen, dat de moeder en dochter omkwamen door politiekogels. Een groot TV-station zocht de waarheid in het midden: zij berichtten dat de burgers onbedoeld midden in een zwaar gevecht tussen de PKK en het leger waren beland.

Alleen onderzoek kan uitwijzen van welke kant de kogels kwamen. Maar in zekere zin maakt het niet zoveel uit. Hoe je het ook wendt of keert, dit draait uiteindelijk om de verschrikkelijke waarheid van elke oorlog: onschuldige burgers raken erin verzeild en zijn de werkelijke slachtoffers. Bijkomende schade, zeg maar.

Ik geloof niet dat in deze oorlog burgers het directe doelwit zijn van zowel de PKK als het leger. Ze richten hun geweld (tegenwoordig) in de eerste plaats op elkaar. Dat geldt overigens niet voor een andere groep, de TAK (Koerdistan Vrijheids Valken), die bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid hebben opgeëist voor de bom vorige week in Ankara en eerder deze zomer op een strand in Antalya. De leden van de TAK hebben zich officieel afgescheiden van de PKK en hun eigen groep gevormd, maar veel mensen zien ze gewoon als een tak van de PKK. Hoe dan ook, zij richten zich wél op burgers en brengen ze opzettelijk om het leven.

De Turkse regering begint vandaag met de procedure om de toestemming van het leger te verlengen operaties uit te voeren tegen PKK-kampen over de grens met Irak. Inmiddels zwellen de geruchten aan dat er troepen klaarstaan in de grensprovincies Hakkari en Sirnak om een grondoffensief in Noord-Irak te beginnen. In deze tijd van toegenomen geweld worden beide beslissingen ruimhartig gesteund door de meerderheid van de Turken. Ik wou dat het andersom was. Dat geweld juist liet zien hoe erg geweld is, en hoe gewone burgers altijd het slachtoffer worden. Dat tijden als deze beide partijen zou doen inzien dat het geweld een halt toegeroepen moet worden, in plaats van er nog een schepje bovenop te doen.

5 Comments »

5 Responses to “Burgerdoden”

Comments

 1. ali sep 30 2011 / 12pm

  hou asjeblieft op met die simpele en nergens op slaande berichtgeving van je en doe je ogen open voor de werkelijkheid die er gaande is in de wereld, jij valt over een teroristische organisatie( die gesteund door de zionisten) burgers aanvalt.
  wil jij respect verdienen als een goede journalist?
  ga dan de oorlogen en de hongersnood in Afrika en het midden oosten bekritiseren en of verslag geven
  maar als journalist zijnde heb je natuurlijk ook een flinke dosis lef nodig en een wil om de mensen wat nieuws bij te brengen
  jij bent heel duidelijk in dienst van een linkse elite groep die alleen maar kunnen schreeuwen langs de zijlijn en vooral meelopen, en een kleine schare achter zich hebben die helemaal geen kaas hebben gegeten van wat er in de wereld gaande is, weet je , jij wordt eigenlijk gebruikt als kanonnenvoer (denk aan hrant dink)

 2. Monica sep 30 2011 / 1pm

  Onbevooroordeeld en onafhankelijk zonder emoties en sentimenten Lezen;
  is zeker ook een vak apart, zoals wel blijkt uit sommige reacties :-)

  Geweld tegen elkaar van wie dan ook is nooit een oplossing.
  Je schrijft dit artikel, naar mijns inziens als een journalist, onpartijdig en minder beinvloedt door alle sentimenten in de media.
  Dit is niet eenvoudig, gezien de vele sentimenten etc in de turkse media.

  Ik lees jouw artikelen graag, ga zo door!

 3. Deniz Denizer sep 30 2011 / 2pm

  Vanoudsher is het een gewoonte van heel veel rechtse, nationalistische en religionistische Turken om op realiteit gebaseerde berichtgeving en objectieve journalisten op een beledigende, agressieve manier als waardeloos weg te zetten. Deze rechtse Turken kenmerken zich door de cultuur en mentaliteit van ontkenning van de economische, sociale, politieke en historische realiteit van Turkije. Hun betoog bestaat dan ook vaak uit rouwe leugens en demagogische retoriek. Dat hebben zij van de Turkse staat en de staatsgezinde, rechtse media die alle een pot nat zijn, onder andere in de zin van het feit dat zij alle één gezamenlijke strategie hebben ten opzichte van de realiteit: de strategie van ontkenning of verkrachting der realiteit en verdrukking of vernietiging van progressieve mensen en sociale bewegingen die staan voor ontwikkeling der cultuur, wetenschap en verlichting, verbroedering van volkeren, verdediging van humanitaire en democratische rechten en vrijheden en die staan voor sociale vooruitgang. Turan Dursun, Abdi Ipekci, Deniz Gezmis, Yilmaz Guney, Ahmet Kaya en nog zo velen… …en natuurlijk de geliefde Hrant Dink: allemaal mooie mensen die door Anatolië en de Anatolische volkeren zijn voortgebracht, mensen die geschiedenis geschreven hebben, mensen waar ‘Turks rechts’, de grijze wolven, de islamisten en andere leugenaars en ontkenners zo bang voor waren. Dezelfde krachten die met alle geweld heel lang het bestaan van het Koerdische volk hebben ontkend, maar nu niet meer heen kunnen om de Koerdische realiteit. Dezelfde krachten die nog steeds met alle geweld de door de Turkse Ottomaanse staat gepleegde genocide op het Armeense volk ontkennen. Dezelfde krachten die ontkennen dat er in Turkije sprake is van politieke gevangenen, in detentie verkerende vakbondsactivisten en andere gevangen democratie-strijders die in gevangenschap mishandeld en gemarteld worden. Nee! Mensen die deel uitmaken van deze rechtse krachten zouden niet naar Afrika moeten! Zonder deze rechtse krachten en elementen is Afrika veel origineler en schoner! ‘Kanonnenvoer’? Fuck of! Hadi ordan PUST!

 4. abdullah1984 okt 27 2011 / 6pm

  Freederike, je bent echt partijdig. Je kijkt alleen naar de verhaal van de kant van de koerden. Die burgerdoden zijn koerdische mensen uitgemoord door PKK. Je eigen volk moorden en dan een onafhankelijke staat willen? Enkele weken geleden kwamen 4 koerdische vrouwen om het leven door strijders van de PKK. Die dachten dat er een politie auto voorbij reed. PKK is en blijft een terroristische organisatie. Het doel is zoveel mogelijk smokkel van cocaine richting europa. Het heeft niets en niets te maken koerden. Ze gebruiken de koerden voor 2 dingen. 1- Drugssmokkel…2- Door Israel, VS en Europese unie om in de toekomst een groot Israel en Groot Armenie daar te vestigen. Alle financiele steun komt van de genoemde landen en door de cocainesmokkel naar europa. Alleen op papier staat in de VS en Europese unie dat het een terroristische organisatie is, maar in werkelijkheid wordt het gefinancieerd door die landen. Tot slot: Ik kan met wie dan ook alle discussies aan met eventueel heel veel bewijzen. Turkije zal nooit maar nooit verdeeld worden!!! begrijp dat goed!!!! Met alle respect voor je MENING..Dniz Denizer: Senin dedigin insanlarin hepsi vatan haini Amerikan israil usaklari..siktir git amin oglu…veya amin kizi…

 5. Deniz Denizer okt 29 2011 / 2pm

  Ik ben Deniz Denizer en ik ben de eigenaar van het bovenstaande commentaar onder nummer 3 hierboven, dat begint met “Vanoudsher is het een gewoonte van heel… enz.”.

  Daarop is gereageerd door de persoon die zich ‘abdullah1984′ noemt (zie commentaar nummer 4 hierboven). Hij heeft zijn reactie in het Nederlands geformuleerd. Behalve de laatste zin van zijn reactie die hij in het Turks heeft geschreven.

  Ik vind dat de Nederlandstalige lezer het recht heeft om te weten wat ‘abdullah1984′ in zijn laatste zin in het Turks heeft geschreven en uit lafheid niet in het Nederlands heeft durven schrijven.

  Daarin schrijft hij namelijk dat ‘de mensen’ die ik in mijn bovenstaand commentaar noem (zijnde de Koerden en de progressieve mensen die in Turkije voor democratie en vrijheid vechten) allemaal verraders van het vaderland en handlangers van Amerika en Israel zijn.

  En dat is nou precies wat ik in mijn bovenstaand commentaar onder nummer 3 bedoel met:

  “Vanoudsher is het een gewoonte van heel veel rechtse, nationalistische en religionistische Turken om op realiteit gebaseerde berichtgeving en objectieve journalisten op een beledigende, agressieve manier als waardeloos weg te zetten. Deze rechtse Turken kenmerken zich door de cultuur en mentaliteit van ontkenning van de economische, sociale, politieke en historische realiteit van Turkije. Hun betoog bestaat dan ook vaak uit rouwe leugens en demagogische retoriek. Dat hebben zij van de Turkse staat en de staatsgezinde, rechtse media die alle een pot nat zijn, onder andere in de zin van het feit dat zij alle één gezamenlijke strategie hebben ten opzichte van de realiteit: de strategie van ontkenning of verkrachting der realiteit en verdrukking of vernietiging van progressieve mensen en sociale bewegingen die staan voor ontwikkeling der cultuur, wetenschap en verlichting, verbroedering van volkeren, verdediging van humanitaire en democratische rechten en vrijheden en die staan voor sociale vooruitgang.”.

  Hey ‘abdullah1984′. Voor mij is het duidelijk dat jij hier (bewust of onbewust) als een soort spreekbuis van de Turkse staat fungeert. Jouw bovenstaand betoog had zo maar het betoog van bijvoorbeeld premier Erdogan kunnen zijn. Maar als jij een man bent met ballen, schrijf dan ook in het Nederlands wat je bedoelt met de laatste 7 woorden van jouw reactie onder nummer 4 hierboven. Doe dat, zodat de masker die je draagt helemaal uitvalt en de lezers weten wat voor een laag en leeg persoon je bent.

  Fuck off! zou ik tegen je willen zeggen.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel